Stalo se vám někdy, že jste se omylem zakousli do nějakého pokrmu, který byl plesnivý? Například jste v noci zašli z ložnice do kuchyně, potmě otevřeli chladničku, vyprostili z ní jogurt, chladničku uzavřeli a potmě nabrali z jogurtu první lžičku, načež se vám chuť zdála hořká a celkově podezřelá? Anebo jste si namazali chléb pomazánkou a nevšimli se, že je ze spodní strany již pokrytý drobnou vrstvou plísně? Takovéto případy se stávají a naštěstí náš čich a chuťový vjem jsou jasnými indikátory, že tu něco nehraje, a že by bylo záhodno toto nekonzumovat.

Chuť a čich nás zkrátka chrání před působením plísní, a je to moc dobře, protože jsou to velmi toxické organismy. Produkují jedovaté sloučeniny, které primárně zasahují játra a ledviny a dále působí v organismu na nervovou soustavu, krevní oběh i mozek. Kdybyste snědli větší porci plesnivého jídla, mohlo by vás to i usmrtit.

V malém množství sice plísně nejsou nebezpečné tak, že vyvolají rychlou otravu, ale jestliže jsme jim vystaveni delší dobu, významně to v negativním slova smyslu ovlivňuje naše zdraví ve všech směrech. O to je to vždy horší, pokud nás nemůže varovat ani čich, ani chuť, a to jsou zpravidla případy plísní, které se vyskytují v okolním prostředí – pod kobercem, na zdech, u okenního rámu atp. Jedno z míst, kde se plísním velmi dobře daří, je vzduchotechnika. V potrubí mají ideální podmínky na rozmnožování – optimální vlhkost vzduchu a teplotu.

Může vám připadat, že vzduchotechnika je od vás daleko, a že vás tamní plísně nijak neohrožují, ale uvědomte si, že prouděním vzduchu (oběma směry) se ze vzduchotechniky snadno dostanou do bytu spory plísní, a ty jsou stejně toxické, jako jejich původce. Budete-li spory plísní vdechovat několik měsíců až let, můžete onemocnět i vážnou chorobou. Proto má svůj nezpochybnitelný význam revize vzduchotechniky a její čištění.