Stalo se vám někdy, že jste se s chutí zakousli do krájeného chleba s pomazánkou, a ta se vám zdála příliš nakyslá a hořká, načež jste zjistili, že značná část spodní strany chleba je pokrytá zelenou plísní? Okamžitou reakcí na takové sousto je jeho vyplivnutí do záchodu a propláchnutí úst vlažnou vodou s dezinfekční ústní vodou. Nikdo z nás nekonzumuje záměrně plesnivé potraviny, protože dobře víme, jak jsou toxické, a jak mohou velmi negativně ovlivnit činnost jater a ledvin a vyvolat i lehkou celkovou otravu organismu.

A teď si představte, že  vdechujete jedovaté spory plísní den co den, po celý rok, třeba i pět, deset let. Takováto stálá expozice v nízkých dávkách toxinů vyvolává v organismu stresující odpověď a neustále narušuje činnost imunitního systému, což se může projevit častým nachlazením, chřipkami, alergiemi, atopickým ekzémem, únavou, podrážděností, depresemi a dalšími fyzickými obtížemi. Je vám zkrátka špatně, a vy stále nevíte, proč. Už jste převrátili jídelníček doslova naruby, konzumujete detoxikační řasy Chlorella a Spirulina, užíváte na játra Ostropestřec mariánský, ale výsledky nejsou příliš valné.

Až jednoho dne potkáte kamaráda, spolužáka ze střední školy, a ten se pochlubí, že revize vzduchotechniky v jeho bytě odhalila silné vrstvy plísní na mastném a vlhkém prachu uvnitř potrubí, a vám svitne v mysli nápad, co když se na vašich zdravotních problémech podílí něco takového?

Toto není jediný případ plísní ve vzduchotechnice, revizní technici odhalují tyto „závady“ poměrně často, zvláště tam, kde se vzduchotechnika ještě nikdy nečistila, a je tu v provozu již pár desítek let, třeba od samého počátku stavby panelového sídliště v osmdesátých letech minulého století. Spory plísní se do bytu snadno dostanou výměnou vzduchové hmoty a jejich největší nebezpečí spočívá v tom, že nejsou vidět, ani cítit, a že je vdechujete do plic, odkud následně vstupují do krevního oběhu, aniž jste si toho vědomi.