Máte rádi katastrofické filmy? Někteří lidé je přímo hltají, protože se netýkají přímo jich, i když se ve vypjatých okamžicích destruktivního děje chytají madel svých křesel, aby se ujistili, že jim pod zadkem nic nehoří, ani neexploduje, a tak mohou dál v „poklidu“ prožívat svůj filmový adrenalin. Jenže prožít zfilmovanou katastrofu na vlastní kůži, je samozřejmě něco úplně jiného, a stává se, že tito jedinci končí v ordinacích psychiatrů. Někteří jsou do konce života závislí na chemických lécích, provázeni utrpením a dalšími negativními prožitky, které jim brání prožívat přirozený plodný život, a někdo situaci vůbec nezvládne a spáchá sebevraždu.

V současné době je na pořadu dne (bohužel ve většině zpravodajských portálů) válečné běsnění, navíc je válka vedena nedaleko našich východních hranic, ale zažít si své peklo můžete i vy, pokud bydlíte v panelovém domě s funkční vzduchotechnikou.

Myslíte si, že přeháníme, a že nemůže být nic horšího, než dělostřelecký granát? Pak se zamyslete nad tím, co se odehrává v potrubí vzduchotechniky den co cen.

Vzduchotechnika v panelových domech nasává do svých útrob skrze ventilátory z koupelen, z toalet a od kuchyňských sporáků nejen vzduch, ale i prachové částice. Ty nejsou pouhým okem patrné, pouze si jich můžete povšimnout třeba při záblesku slunečních paprsků, které prosvítají skrze okno na dekorativní závěs. Prach sám o sobě není nebezpečný, dokonce jej i vdechujeme, přičemž organismus si s ním hravě poradí i v krevním oběhu, ovšem ve vzduchotechnice se prach mísí s mastnotou, která se odpařuje při přípravě pokrmů pod kuchyňskou digestoří. A kombinace prachu a tuku je vražedná zbraň. Pouhý jeden milimetr silná vrstva mastného prachu je natolik explozivní hořlavina, že pak stačí drobná jiskra od sporáku, a váš byt je rázem v plamenech. Důkazem tohoto tvrzení jsou fotografie pořízené členy hasičských záchranných sborů, které již takové požáry likvidovaly.

O tomto nebezpečí bohužel mnoho domácností neví, a namísto, aby si dotyční nechali zkontrolovat a vyčistit potrubí vzduchotechniky, (možná) sledují katastrofické filmy v TV v domnění, že jim se nic nemůže stát.